13 februari 2006

11 februari 2006 Actie aan Carrefour te Brugge


Op zaterdag 11 februari voerden een aantal Brugse militanten van de Vlaamse Jongeren Westland een protestactie aan de Carrefour-vestiging. Met spandoeken en pamfletten werden voorbijgangers, passerend verkeer en klanten erop gewezen dat Carrefour als multinational in Egypte een vestiging heeft die alle Deense producten uit de rekken heeft genomen. Daarmee werkt Carrefour dus mee aan de boycot van Deense (Europese) producten. Dit terwijl de Europese Commissie net Iran had gewaarschuwd niet over te gaan tot een boycot van Deense producten omwille van de mogelijke gevolgen en sancties, doet een multinational met hoofdzetel in Europa dit wel.

Carrefour in Egypte is een joint venture van de groep carrefour SA en de MAF-Groep onder de naam MAF-Hypermarkets, en heeft verkondigd:

Stopt met het importeren van Deense producten.
Stopt met het aanvaarden van alle Deense goederen van elke leverancier.
Alle Deense producten uit de rekken haalt in hun winkels in Egypte.

Daarom stelt VJW dat multinationals zoals Carrefour, die de Europese producten boycotten omwille van islamitische onverdraagzaamheid, zouden worden bedacht met zware boetes. Door deze boycot brengt Carrefour immers werkgelegenheid en economische kracht binnen Denemarken (en dus Europa) in gevaar.
Maar het houdt niet op bij Carrefour. Beducht voor represailles vanuit de Moslim-wereld, heeft de multinational Nestlé (voedingsindustrie) via grote advertenties op de voorpagina van de Arabische krant Asharq al-Awsat verklaard geen Deens bedrijf te zijn. Aanleiding voor de actie van Nestlé is de Arabische boycot in reactie op de actuele rel rond spotprenten, die in september 2005 zijn gepubliceerd in de Deense krant Jyllands-Posten. In de advertenties laat Nestlé weten, dat het melkpoeder van de merken Nido en Klim “niet geproduceerd wordt in Denemarken of geïmporteerd werd uit Denemarken”. Beide melkpoeders werden wel genoemd in de boycot-lijsten met Deense producten, die circuleren in een aantal Arabische landen.Het bedrijf dat ondertussen het meeste lijdt onder de boycot, is het Deense Arla Foods. Afgelopen maandag sloot het bedrijf de productie in Saudi-Arabië. Het bedrijf wil 140 mensen ontslaan. Ook dit bedrijf zoekt de publiciteit op om erger te voorkomen en verklaart in Arabische kranten afstand te nemen van de spotprenten.

VJW stelt dat multinationals door een politieke overheid op Europees niveau tot de orde moeten kunnen worden geroepen. Een Europa dat zowel de liberaal-kapitalistische globalisering als het islamitisch-religieus imperialisme krachtdadig kan bestrijden
.

Geen opmerkingen: