16 maart 2006

AXIE protestbrief VJW inzake 60 jaar bombardering IJzertoren!

Doe mee met onze protestaxie! Het is vandaag 60 jaar geleden dat de IJzertoren in Diksmuide door belgicisten werd opgeblazen. Er komt hierover bitter weinig in het nieuws, maar uiteraard kunnen wij dat niet zomaar terzijde schuiven. Daarom eens een actie via e-post! Om de adressenlijst van media en politiekers te bekomen, stuur een e-post naar vlaamse_jongeren_westland@hotmail.com!
---------

Geachte,


In de nacht van 15 maart op 16 maart was het precies 60 jaar geleden dat in opdracht van de Belgische staat, de IJzertoren te Diksmuide werd opgeblazen. Dit monument ter ere van de duizenden gesneuvelde Vlaamse frontsoldaten werd door de Belgische staat vernietigd. De daders van de aanslag zijn gekend maar werden nooit vervolgd. De aanslag kaderde in de strijd die de Belgische staat in de jaren vlak na W.O.2 voerde om het Vlaams-nationalisme volledig uit te roeien.

Als Vlamingen vergeten we deze aanslag niet, evenmin kunnen wij het de opdrachtgevers vergeven. Deze kwestie krijgt nog nauwelijks aandacht in de media hoewel het hier gaat om een aanslag op de graven en de herdenking van de voorouders van tienduizenden Vlamingen. De aanslag staat symbool voor de totaal ontspoorde repressie, waar niet de vervolging van misdadigers maar wel het uitroeien van een politieke stroming, het Vlaams-nationale ideeëngoed gold.

Vanwege het IJzerbedevaartcomité kan niets verwacht worden, dit werd door de Belgische staat gekocht met subsidies voor het vredesmonument. Wat met dynamiet niet lukte, kon met subsidies wel. Het zou alvast passend zijn indien de federale regering in naam van de Belgische staat haar excuses aan het Vlaamse volk meedeelt en de opdrachtgevers van de aanslag openlijk bekend maakt.


Met vriendelijke groet,
(uw naam)

Geen opmerkingen: