07 april 2006

Globalisering ten voeten uit...


De belgische beursgenoteerde bedrijven keren hun aandeelhouders de komende maanden 7,4 miljard euro dividend uit. Dat schrijft de krant De Tijd vandaag 7 april. De bedrijven laten de belegger zo "meegenieten" van de recordwinst over 2005. Toen klom de gezamenlijke nettowinst tot 18 miljard euro. Gemiddeld trekken de belgische bedrijven hun dividend met ruim een vijfde op. De 97 ondernemingen die hun boekjaar eind 2005 afsloten, rapporteerden een gezamenlijke nettowinst van 18 miljard euro, een stijging van 31 pct tegenover het jaar ervoor. De komende maanden keren de bedrijven via dividenden of kapitaalverminderingen 7,4 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Dat is 10 pct meer dan de 6,7 miljard euro over het boekjaar 2004 en bijna de helft meer dan de 5 miljard in 2003. Gemiddeld trokken belgische bedrijven hun dividend met 21 pct op.

En ondertussen verhoogt de multinational Inbev éénzijdig de prijs van een pint bier met een drogreden. De kosten van de basisgoederen zijn zogezegd gestegen, hetgeen door economisten en kenners van de brouwerijsector wordt tegengesproken. Daarenboven heeft Inbev in Leuven beslist over "herstructureringen" waardoor velen hun job zullen verliezen.


Terwijl aandeelhouders hogere winsten opstrijken, moet de gewone man het gelag betalen: duurdere producten (tiens tiens, globalisering leidde toch tot goedkopere producten voor de consument beste liberaal-kapitalisten?) én verliezen velen hun job omdat productie naar lageloonlanden verhuist. Globalisering ten voeten uit! Nationalisten kunnen en mogen niet aan de kant blijven staan tegen dergelijk volksbedrog en plutocratisch profitariaat!

Geen opmerkingen: