26 mei 2006

De ware reden van de anti-Iraanse koers in de VS

Iran, Venezuela en Rusland willen zich losscheuren van de door de Amerikanen gedomineerde en gecontroleerde energiehandel. De zogenaamde pariastaten gaan in het tegenoffensief. Zowel Rusland als Iran hebben kort na elkaar aangekondigd dat ze hun energiereserves via eigen oliebeurzen op de markt willen brengen. Dit zou een einde stellen aan de historische afhankelijkheid van de US-dollar. Het verklaart meteen ook de scherpe kritiek die oorlogsstoker Dick Cheney uitte in Vilnius op het Russische beleid. President Putin heeft ondertussen al initiatief genomen tot de convertibiliteit van de roebel, een eerste stap naar een eigen Russische oliebeurs. Daarmee zullen buitenlandse banken voortaan grotere roebel-reserves moeten aanleggen.

Iran en Venezuela zouden ervoor kiezen hun olie voortaan tegen euro te verhandelen. Binnen twee maanden zal de regering van president Ahmadinejad een eigen oliebeurs openen op het eiland Kish in de Perzische Golf, het gebied met een eigen economisch statuut zal dan in concurrentie treden met Dubai, het financiële centrum van de met Washington verbonden Verenigde Arabische Emiraten. Tegelijk verklaarde de Iraanse president dat hij de oliehandel zou omschakelen van US-dollar naar de euro. Deze ontwikkelingen worden internationaal en vooral in de oliestaten met argusogen gevolgd.

“Ik beschouw dit voorstel van de Iraanse president als zeer interessant” verklaarde de Venezolaanse president Chavez op de Britse televisie. Venezuela is de vijfde grootste olie-exporteur ter wereld. Uiteraard worden deze ontwikkelingen in de Amerikaanse pers en neoliberale kringen kritisch benaderd. De Venezolaanse staatsonderneming PdVSA wordt voortdurend met valse argumenten aangevallen. Het bedrijf boekte in 2005 nog een winstverhoging van 28% in vergelijking met 2004.

Indien de dollar z’n macht over de wereldwijde energiehandel verliest, betekent dit onvermijdelijk een ernstig verlies aan macht en invloed van de VS in de rest van de wereld.
Bron: junge Welt / 26.05.2006 / Ausland / p.6

Geen opmerkingen: