14 juli 2006

Allochtonen verstoren nationale feestdag


Allochtonen verstoren nationale feestdag
Allochtone relschoppers hebben in de nacht van Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag, in voorsteden van Parijs ongeveer vijftig auto's in brand gestoken. Ook ging een afvalcontainer in vlammen op.

De Franse politie heeft ongeveer veertig vandalen opgepakt maar tot gewelddadige confrontaties zoals in het nabije verleden kwam het niet, meldden Franse media.

In het centrum van Parijs bleef het rustig. Op de Champs-Elysées wordt 's middags de traditionele militaire parade gehouden in aanwezigheid van president Jacques Chirac. Het weinig populaire linkse staatshoofd zal later op de dag vragen van journalisten beantwoorden en zal daarbij in het "offensief" gaan, zo is gemeld.

Verkiezingen

Over tien maanden zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk, maar het is niet de verwachting dat Chirac een derde ambtstermijn krijgt.

Op Quatorze Juillet wordt de bestorming van de Bastille en daarmee het begin van de Franse Revolutie op 14 juli 1789 herdacht. Hoewel er officiële plechtigheden zijn, is 14 juli vooral een groot volksfeest. Zo wordt in het hele land 's avonds vuurwerk afgestoken.

Vreemd genoeg wordt deze Franse feestdag ook in het Belgische Wallonië gevierd. Geen wonder dat de Vlamingen van dit 'gewest' af willen.

Bron: Uitkijk!

Parijse jongeren steken 50 auto's in de fik

Jongeren steken opnieuw wagens in brand.
Jongeren uit de Parijse voorsteden hebben op de vooravond van de Franse nationale feestdag meer dan vijftig auto's in brand gestoken. Tot confrontaties met de politie kwam het niet. Dat heeft de politie vrijdag meegedeeld.

Veertig aanhoudingen
In het departement Seine-Saint-Denis, ten noordoosten van Parijs, ging naast auto's ook een vuilniswagen in de vlammen op. Veertig brandstichters werden opgepakt. Vorig jaar staken jongeren in de nacht van 13 op 14 juli in het departement 70 auto's in brand en kwam het op verscheidene plaatsen tot schermutselingen met de politie. In Parijs zelf bleef het volgens de lokale autoriteiten zeer rustig.

Bron: HLN

Geen opmerkingen: