15 augustus 2006

Linkse SS'er ontving Nobelprijs


De Duitse auteur Günter Grass (Die Blechtrommel) was lid van het eliteleger van Hitler (Waffen-SS). De zich tegenwoordig sociaaldemocraat neomende Grass maakte dat bekend in een gesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Grass erkent dat hij zich met vijftien jaar vrijwillig meldde om op een duikboot te dienen. Daar werd niemand meer aangenomen, waardoor hij bij de arbeidsdienst kwam. Op zijn zeventiende werd hij voor de Waffen-SS in Dresden opgeroepen. Grass gaat dat ook melden in een autobiografie dat binnenkort verschijnt, meldden Duitse media vrijdag.

Tot nu toe stond in biografiën van de Nobelprijswinnaar dat Grass in 1944 in het leger moest. Hij zou eerst bij de luchtafweer hebben gediend en daarna gewoon soldaat zijn geweest.

In de Waffen-SS kwamen over het algemeen geen gewone dienstplichtigen, maar mensen die zich uit overtuiging vrijwillig voor de elite-eenheden hadden opgegeven. De nationaal-socialistische organisatie onderscheidde zich vaak door uitzonderlijk wreed optreden. Grass liet in het vraaggesprek echter weten dat „in het laatste oorlogsjaar niet alleen vrijwilligers in de Waffen-SS werden opgenomen”. De schrijver benadrukte dat hij van zijn oproep in de winter 44-45 tot het einde van de oorlog geen schot heeft gelost.

Grass ontving in 1999 de Nobelprijs. Zijn bekendste boeken zijn behalve Die Blechtrommel (1959) ook Katz Und Maus (1961) en Hundejahre (1963).

Bron: !Uitkijk

Geen opmerkingen: