15 september 2006

Fallaci overleden.

Oriana Fallaci, een omstreden linkse journaliste, is overleden aan kanker.

Als Italiaanse werd zij politiek actief tijdens WO II bij het verzet, de nazi's hadden haar land bezet. De start van een beruchte carriere als oorlogscorrespondente.

Fallaci kreeg het imago van islamhaatster. Na de aanslagen van 11/09, die gebeurden niet ver van haar woonst, keerde zij zich resoluut tegen de islam. Met haar ervaringen als oorlogscorrespondente in het Midden Oosten wist zij tot wat de islam toe in staat was. Onmiddelij na 11/09 begon zij een brief te schrijven die uiteindelijk een boek werd: "De woede en de trots". Hetgeen een aanklacht was tegen de islam en tegen de verislamisering en kolonisering van Europa. Het Eurabia.

Fallaci toetste zoals geen ander de grenzen van de vrije meningsuitting. Zij hield geen blad voor de mond. Een moedige vrouw die wel eens de waarheid over de bedreiging van islam durft zeggen. En ja... zij was politiek correct, maar iets minder dan haar bange collega's.

Van haar komt trouwens de uitdrukking "Er zijn twee soorten fascisme en het zal fascisme en anti-fascisme heten." Of het letterlijke citaat: "In Italië vallen de fascisten uiteen in twee categorieën: de fascisten en de antifascisten."

Oriana Fallici
29 juni 1930 - 15 september 2006

Geen opmerkingen: