10 november 2006

Zes op tien Antwerpse kinderen praten thuis geen Nederlands

Over migratie wordt vaak fel gedebatteerd. Niet zelden manifesteert zich een gebrek aan cijfers. Gazet van Antwerpen meldt dat uit onderzoek blijkt ‘dat bijna zes op de tien kinderen uit het Antwerpse basisonderwijs thuis geen Nederlands praten’.

‘Een cijfer waar wij behoorlijk van geschrokken zijn’, aldus de redactie (GVA, 7 november). De consequenties zijn nu eenmaal weinig rooskleurig. Opleiding, kansen op werk, integratie van kinderen én hun ouders, alles staat of valt met de kennis van onze taal. Overheid en scholen doen heel hard hun best om dat tij te keren. Wij van Gazet van Antwerpen zijn van oordeel dat het onze verdomde plicht is om daaraan mee te werken.

‘Wanneer de kinderen van de Antwerpse binnenstad - vaak tientallen nationaliteiten verenigd in één klaslokaal - de schoolpoort achter zich dichttrekken, komen ze terecht in een maatschappij die met de dag meer onder druk staat. Politiek, economisch, sociaal. Het gevaar bestaat dat die smeltkroes op een bepaald moment uiteenspat als een clusterbom’, aldus nog GVA.Bron

Geen opmerkingen: